Komentari su isključeni na Zamjena ulja u Motoru

Zamjena ulja u Motoru

Kako odabrati adekvatno motorno ulje za svoj automobil?

Ovo je pitanje koje jako često postavimo sebi ili drugima i stvar koju obično ne uradimo pravilno!

Naše tržište je preplavljeno svim i svačim, prvenstveno poznatim brendovima koji imaju svoje fabrike u Azijskim zemljama, Turskoj ili nekim drugim zemljama van EU gdje je kontrola kvaliteta na jako niskom nivou.
Obično se iz takvih fabrika ulje distribuira na tržišta kao što je naše i mi umjesto kvaliteta kupujemo samo Brend koji stoji iza svega toga.

U ovom izlaganju dat ćemo vam par savjeta koji su jako važni kod odabira motornog ulja:

PRVO i osnovno je provjeriti gdje je proizvedeno ulje koje kupujemo i uvjeriti se da je došlo iz svoje matične zemlje jer ako nije budite sigurni da nije istog kvaliteta iako nam to uporno tvrde.

DRUGO i najvažnije od svega je koristiti ulje po specifikaciji koju je propisao proizvođač automobila koji vozite, pogotovo ukoliko se radi o vozilu sa partikularnim filterom jer samo tako ćete mu omogućiti pravilan rad i produžiti vijek motora a u nekim situacijama uticati i na potrošnju goriva!

TREĆE (Greška koju obično pravimo) Nije važno da li ste Litar ulja platili 5. 10 ili 15 eura već je važno obratiti pažnju na detalje koje smo gore naveli (Original ulje, specifikacija proizvođača)….BEZ OBZIRA NA BREND!

DAKLE da zaključimo: Prije zamjene ulja raspitajte se gdje vaš serviser nabavlja motorno ulje i da li je dovoljno upućen u specifikacije koje propisuje proizvođač kao i da li se pridržava toga!

Ovo je tema na koju bi se moglo pisati mnogo više ali eto napisali smo par najosnovnijih savjeta koje će vam (nadam se ) pomoći u odabiru odgovarajućeg ulja za vašeg ljubimca!